Heb je een vraag? De kans is groot dat je hier het antwoord vindt. Mocht je vraag er toch niet tussen staan, neem dan gerust even contact met ons op.

Boekingen

In principe niet. Neem contact met ons op om te zien of het mogelijk is de route alsnog te wijzigen.

In de meeste gevallen zijn er mogelijkheden. Neem contact met ons op hierover.

Ja, dat kan in bijna alle gevallen. Laat het ons wel even weten.

In principe niet. Neem contact met ons op om te zien of het mogelijk is de reis te herplannen. Hoe eerder je contact opneemt de groter de kans dat er iets te regelen is.

In de meeste gevallen zal dit geen probleem opleveren. Neem hiervoor contact op met ons.

Nee. Neem contact met ons op om te zien wat er mogelijk is.

Ja, dat kan. Afhankelijk van de tijd tussen boeking en vertrek zitten hier wel kosten aan vast (we raden daarom ook altijd aan een annuleringsverzekering af te sluiten).

Zie onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

De reis

Nee, in principe niet, hoewel dit tegen een meerprijs soms wel mogelijk is. Al onze gidsen in Tanzania spreken engels en reizen vanaf aankomst in Tanzania met je mee tot en met het einde van de reis waar je afgezet wordt op het vliegveld in Tanzania.

Nee, je dient zelf naar Schiphol te reizen om vanaf daar je vlucht te nemen. Bij terugkomst in Nederland dien je zelf voor vervoer terug naar huis te zorgen. In Tanzania wordt je uiteraard wel van het vliegveld opgehaald en teruggebracht.

De vlucht van Amsterdam naar Kilimanjaro duurt ongeveer 8-9 uur.

Ja. Je kunt deze online afsluiten bij het maken van je reservering, of zelf regelen.

Let op dat veel reisverzekeringen geen dekking bieden voor bergtochten. Heb je reeds een (doorlopende) reisverzekering, dan kan het dus toch nodig zijn dat je een aanvullende verzekering dient af te sluiten welke de beklimming van de Kilimanjaro dekt. Neem bij twijfel altijd contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Ja, voor Nederlanders geldt een visumplicht. Zie onze visum pagina voor meer informatie.

Vraag je visum op tijd aan, maar niet eerder dan 3 maanden voor vertrek, in verband met de geldigheid.

In de praktijk kan dit, maar officieel is het niet mogelijk. Deze aanpak is dus geheel voor eigen risico en wij adviseren dit niet te doen. Kosten voor een driemaands toeristenvisum bedragen US$50 aan de grens.

Er bestaat een vaccinatieplicht voor gele koorts indien de bezoeker recentelijk in een land is geweest waar gele koorts heerst (voor een actuele lijst, zie: www.tanzania.nl; klik op de link “Overige Informatie”).

Overige vaccinaties zijn niet verplicht, maar mogelijk voor jou wel aanbevolen. Bespreek je situatie altijd met je huisarts, geef hierbij aan welke activiteiten je gaat ondernemen (klimmen, safari, duiken, zanzibar, etc.) in Tanzania en hoelang je daar zult verblijven.

Meer informatie en handige adressen zijn te vinden op onze pagina Inentingen en gezondheid.

In Tanzania bestaat er een risico op infectie met malaria, een malaria prophylaxe (malariatabletten) is daarom aanbevolen. Er zijn verschillende soorten tabletten te koop, overleg hierover met je huisarts. Zie ook onze pagina Inentingen en gezondheid.

Veel reisverzekeringen sluiten bergtochten uit, verzeker je ervan dat je een berg als de Kilimanjaro of Meru mag beklimmen. Als in de polis staat dat “… een bergwandeling of bergtocht, anders dan over wegen of terreinen welke zonder bezwaar ook voor ongeoefenden begaanbaar zijn …” niet gedekt is dan is je verzekering niet geschikt. Je kunt eventueel een reisverzekering van de Europeesche online meebestellen bij het maken van je reservering, deze dekt Meru en Kilimanjaro beklimmingen wel.

Kilimanjaro

Nee. Dit betekend dus ook dat er niet met touwen of speciale apparatuur gewerkt hoeft te worden.

Iedereen die fit is en over een goed doorzettingsvermogen beschikt kan de berg beklimmen, met uitzondering van de volgende uitsluitingen:

  • De minimum leeftijd is 10 jaar.
  • Zwangere vrouwen mogen niet klimmen.
  • Mensen die een ooglaserbehandeling hebben ondergaan korter dan 12 maanden geleden wordt geadviseerd niet verder dan 4.000m te klimmen en kunnen de top dus ook niet bereiken.

In Moshi, deze stad ligt het dichtst bij de Kilimanjaro. De accommodatie kan tijdens het boeken van de reis gekozen worden. Lees meer over de accommodatie.

Tijdens de beklimming slaap je in hutten of tenten.

Hier is moeilijk een antwoord op te geven, bij slecht weer zal de klim bijvoorbeeld moeilijker zijn dan bij mooi weer. Sommige mensen hebben aanleg om last te krijgen van hoogteziekte, dit heeft echter niets met fitheid te maken. Een algemene fitheid is vereist, maar men hoeft absoluut geen atleet te zijn.

Vanaf 10 jaar mag er geklommen worden naar Uhuru Peak (hoogste punt). Er is geen maximale leeftijd. Om ongelukken te voorkomen vragen wij klimmers vanaf 65 jaar om zich door een huisarts op fitheid te laten keuren.

We vertrekken een paar dagen voor volle maan zodat op de laatste etappe, de nachtelijke klim naar de top, een volle maan hebben.

Mt. Meru is de tweede hoogste berg van Tanzania (4.562m en 6e hoogste in Afrika), gelegen in het Arusha National Park. De berg ligt niet ver bij de Kilimanjaro vandaan.

Meru is dus lager en trekt, omdat het niet dé hoogste berg is, jaarlijks een stuk minder bezoekers. Meru heeft ook geen gletchers, welke de Kilimanjaro wel heeft. Daarentegen heeft het wel een wat ruiger landschap en zal je er ook wild zien (iets wat op de Kilimanjaro niet snel zal gebeuren).

Meru kan al in drie dagen beklommen worden (Kilimanjaro minimaal in vijf) en is meestal iets minder zwaar dan Kilimanjaro.

Meru kan ook uitstekend als acclimatisatie klim gedaan voordat men de Kilimanjaro beklimt.

Nee. Er zijn twee opties voor Mt. Meru, een 3- en 4-daagse klim. De 4-daagse klim doet er een dag langer over in de afdaling, dit is dus geen acclimatisatiedag.

Door de lagere hoogte van Mt. Meru voegt een extra acclimatisatiedag niet heel veel toe op deze beklimming.

Meru heeft slechts één route naar de top.
Voor Kilimanjaro is er keus uit deze vijf routes.

Heb je een voorkeur voor (4-persoons) hutten of heb je maar weinig tijd, kies dan de Marangu route.

Wil je een mooie en niet al te zware route, en graag wat mensen om je heen, kies dan de Machame route.

Is vooral rust erg belangrijk op je route, kies dan de Umbwe, Lemosho of Rongai route.

De Umbwe route kies je als je goed getraind bent en een wat uitdagendere en onconventionele route wilt.

Overzicht Kilimanjaro routes

De Marangu (de “Coca-Cola”-route) word als makkelijkst beschouwd (de enige route waar men in hutten slaapt) op de voet gevolgd door Machame (de “Whiskey”-route). De benamingen Coca-Cola en Whiskey route stammen uit een andere tijd waar het verschil tussen de routes groter was, tegenwoordig verschilt de moeilijkheidsgraad niet veel.

Slaap je liever in hutten en vind je het niet erg om dezelfde route omhoog als naar beneden te lopen, kies dan de Marangu route. Slaap je liever in een tent of wil je twee verschillende routes lopen kies dan voor Machame. Andere mogelijkheden zijn (allemaal met tent): Lemosho en Rongai (beide iets zwaarder dan Machame) en Umbwe (de zwaarste route).

Ten slotte is er voor een aantal routes de mogelijkheid om een andere route naar de top te nemen, de zogenaamde “Western Breach“. Deze route is iets zwaarder, maar vooral gevaarlijker.

Overzicht Kilimanjaro routes

Nee, eenmaal op de berg zijn wij verplicht ons aan het ingediende programma te houden. Het reisschema is van tevoren ingediend bij de Tanzaniaanse autoriteiten.

De temperatuur ligt meestal tussen de -5 en -10 graden celcius. Met een harde wind kunnen soms gevoelstemperaturen tot -30 graden celcius voorkomen.

Het belangrijkste is dat je lagen gebruikt bij de keuze van je kleding. Daarnaast hebben sommige mensen het eerder koud dan andere, als je echter voldoende lagen bij je hebt kan je altijd inspelen op de temperatuur.

Lees hier meer over de uitrusting (dit geldt voor zowel Kilimanjaro als Meru).

Aangezien het geen technische klim betreft, is het ook niet nodig touwen en dat soort zaken mee te brengen. Wat je wel nodig hebt kan je vinden op onze pagina Uitrusting.

Er gebeuren zelden ongelukken met dodelijke afloop. Als men zich goed voorbereid en signalen van het lichaam in de gaten houdt dan is de beklimming zeer veilig.

Mocht er toch iets gebeuren dan zijn onze getrainde gidsen uitgerust met EHBO kits, telecommunicatie apparatuur en zijn er in alle kampen speciale “rolstoelen” (ze lijken wat op kruiwagens) aanwezig waarmee men zeer snel kan afdalen. Er zijn ook heli pads aanwezig mocht er geëvacueerd moeten worden.

Het is belangrijk op te merken dat wij onze deelnemers verplichten een verzekering af te sluiten die bergsport toestaat en evt. evacuatie per helikopter dekt.

Meer informatie over de reisverzekering.

Op de Kilimanjaro is er tot en met de summit mobiel bereik, het is echter niet heel erg goed en het signaal kan soms moeilijk te vinden zijn, soms moet je even zoeken naar een goede plek.

Let op: Er is geen tot zeer weinig gelegenheid voor het opladen van je telefoon, zorg dus dat hij goed opgeladen is voor vertrek en beperk evt. het gebruik.

Tip: Controleer vooraf de kosten voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Zet evt. je mobiel internet uit om onverwachte (vaak hoge) kosten te voorkomen.

Zuurstofmaskers en cylinders zijn in principe niet aanwezig en normaalgesproken ook niet nodig voor de beklimming. Zuurstofsystemen worden pas echt nodig vanaf grofweg 7000m.

Safari

Wij organiseren safari’s naar alle parken in Noord Tanzania. Dit zijn: Ngorongoro Conservation Area, Serengeti National Park, Tarangire National Park, Lake Manyara National Park, Arusha National Park en Mkomazi National Park.

Meer informatie over de parken.
Overzicht van onze safari’s.

Tanzania

In de hotels en coffeeshops is er vaak wel een Wi-Fi verbinding te vinden welke, soms tegen betaling van een klein bedrag, gebruikt kan worden.

Daarnaast zijn er de vele internet café’s. Echter, gebruik hiervan is niet erg veilig. Dit is een wereldwijd probleem, en beperkt zich niet tot Tanzania.

Een derde optie is om gebruik te maken van een Tanzaniaanse SIM kaart. Deze is bij ons te huur, en is evt. ook op straat te koop.

Dit verschilt per regio. Bekijk de klimaat diagrammen op onze klimaat pagina.

De officiële talen zijn swahili en engels. Niet iedereen, maar een meerderheid van de bevolking, spreekt redelijk engels.

Nederland is GMT+1 (DST), Tanzania is GMT+3. In Tanzania heeft men geen zomer- of wintertijd. Het tijdsverschil in de zomertijd is dus 1 uur en in de wintertijd 2 uur.

Grotere steden (o.a. Moshi, Arusha, Stone Town in Zanzibar, etc.)  hebben doorgaands meerdere geldautomaten welke Maestro (meeste Nederlandse bankpassen), MasterCard en/of VISA accepteren. De automaten betalen uit in shillings en hebben een daglimiet.

De officiële valuta is de Tanzaniaanse Shilling (TZS). Naast shillings worden dollars ook vaak geaccepteerd (met name in curioshops, hotels, etc.).

Oudere dollar biljetten en biljetten met lage waarde (<$50) worden niet altijd geaccepteerd omdat ze moeilijker om te wisselen zijn naar shillings. Euro's zijn minder gangbaar, maar kunnen bij de vele geldwisselkantoortjes wel gewisseld worden voor shillings of dollars.

Het elektriciteitsnet is 230V en men gebruikt de Britse “3-plug” stekker. Het is dus aanbevolen om een adapter mee te nemen (is in geval van nood in een aantal kleine winkeltjes her en der verkrijgbaar).

Zanzibar

Nee. Er rijden bussen tussen Moshi en Dar-es-Salaam, waar dan vervolgens de ferry genomen moet worden. Vanwege de kans op vertragingen en andere problemen onderweg bieden wij deze optie niet aan.

PADI Open Water brevet: tot max. 18m.
PADI Advanced Open Water brevet: tot max. 30m.

Minimaal 18 uur na meerdere duiken.

We hebben hier bij het opstellen van onze duikprogramma’s rekening mee gehouden.

Bij eLearning ontvang je het cursusboek niet, deze kan je eventueel los bestellen. Een logboek en duikplanner ontvang je in Zanzibar.

Load More