De nieuwe Lemosho-Mweka route is één van de twee routes aan de westelijke zijde van de Kilimanjaro (de andere is de Shira-plateau route). De Lemosho route wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit en is momenteel de derde meest populaire route. De route is te beklimmen vanaf 7 dagen. De Lemosho route loopt uiteindelijk (dag 5) over in de Machame route.

Er bestaan veel verschillende variaties op deze route. Onze standaard ‘Shira Huts route’ neemt de Barafu-route naar Uhuru peak (de top). De terugweg is via de Mweka route.

Alternatieven en variaties op deze route zijn via Shira Ridge, Shira Cathedral, Moir Huts, Reusch Crater en/of Ash Pit. Keuze in overleg.

8-daagse klim

Extra acclimatisatie dagen zijn een optie. Afhankelijk van de precieze route zijn deze bij de Lava Tower Campsite, Karanga Valley Campsite, Moir Huts en/of Crater Campsite.

Western Breach

Op de Lemosho route bestaat er een alternatieve optie om via de veel directere maar gevaarlijkere “Western Breach” naar de top te klimmen in plaats van via Barafu camp. Deze route bieden wij ook aan, neem hiervoor even contact op met ons.

Route opties:
Lemosho-Shira Huts 
• 7 daagse klimVertrekdata & boeken
• 8 daagse klim (1 acclimatisatiedag)Vertrekdata & boeken
• 9 daagse klim (2 acclimatisatiedagen)Vertrekdata & boeken

Terug naar Kilimanjaro route overzicht


Dag-tot-dag

Dag 1

Na registratie bij de Londorossi gate zal een 4×4 je meenemen de berg op (20min), waarna het pad echt begint.

Vanaf hier is het nog ongeveer twee uur wandelen voordat je bij Forrest Camp aankomt (ook bekend als Big Tree Camp of Mti Mkubwa) op een hoogte van 2,650m.

De wandeling door het bos is erg mooi, en je hebt er kans om blauwe meerkat en franjeapen te zien.

Dag 2

Vandaag wandel je voor ongeveer een kwart van de route door regenwoud. Een grote omgevallen boom markeert het einde van het regenwoud, vanaf hier neemt de vegetatie merkbaar af en komen de eerste heideplanten in beeld.

Ergens halverwege de route nemen we een lunch pauze. Niet lang hierna zullen voor het eerst Kibo, Shira Ridge en Shira Plateau voor je opdoemen.

Niet heel lang hierna komen we aan bij Shira 1 Camp, de eindbestemming voor vandaag.

Dag 3

Er zijn twee mogelijke routes naar Shira Huts (ook wel Fisher Camp of Shira2 genoemd): de standaard route (8,5km) en de alternatieve (maar aanbevolen) Shira Cathedral route (10,8km).

De standaard route brengt je via de snelste route rechtstreeks naar het Shira Plateau. Niet een slechte keus.

De alternatieve Shira Cathedral route verloopt via een meer bochtige route langs de Shira Ridge en vervolgens noordelijk richting Shira Huts. Het voordeel van deze omweg is een betere acclimatisatie. Je klimt op deze route tot 3.720m bij Shira Cathedral, om vervolgens weer te dalen en weer te stijgen tot 3.840m bij de eindbestemming van vandaag, Shira Huts. Je wordt bovendien getrakteerd op een prachtig uitzicht vanaf de Cathedral.

Moire Huts-route
In plaats van de route naar Shira Huts te nemen bestaat er een alternatieve, iets langere, noorderlijke route naar “Moire-huts”. De volgende dag komt het pad weer samen bij de Lava Tower Campsite.

Er kan een acclimatisatiedag genomen worden in Moire Huts.

Dag 4

Vanaf Shira Huts lopen we via Lava Tower (of via de iets makkelijkere, maar minder mooie zuidelijke route onder Lava Tower) naar Barranco Huts, de eindbestemming voor vandaag.

Vanaf Barranco Huts is de route gelijk aan de Machame route.

Diegene die de “Western Breach” route gekozen hebben kamperen in het Lava Tower Camp en klimmen vandaag omhoog naar Arrow Glacier camp.

Dag 5

De vijfde dag start met een steile klim, de Great Barranco Wall op (bijna 250m). Deze dag kan worden opgesplitst in twee delen (de 8- en 9-daagse opties); in dit geval kampeer je halverwege in het zeer mooie Karanga Valley kamp (4.040m). Diegene met de 7-daagse optie wandelen in een stuk door tot het laatste kamp, Barafu (Swahili voor ijs).

Dag 6

Laat in de avond (rond 23:00) maakt de gids je wakker. Je krijgt een klein ontbijt en warm drinken.

Na het ontbijt gaan we op weg naar de top! Onderweg zijn er maar weinig referentiepunten maar uiteindelijk komen we aan bij Stella Point (5.752m, al genoeg voor een certificaat!) om uiteindelijk te arriveren op Uhuru Peak (5.895m).

Na het maken van een paar foto’s bij het bord is het via dezelfde route terug naar Barafu kamp. Aangekomen in Barafu nemen we een uur pauze om bij te komen en lunchen we. Vervolgens dalen we af naar Mweka kamp.

Dag 7

Na het ontbijt dalen we af naar Mweka gate. Bij aankomst bij Mweka gate ondergaan we eerst een aantal formaliteiten waarna we vervolgens in de klaarstaande bus stappen. Terug in het hotel wacht er een warme en verdiende douche op je!

Prijzen Lemosho

Prijzen op aanvraag.

Vertrekdata

Wij kunnen op elke dag van het jaar vertrekken. Bij voorkeur boek je tenminste 5 weken van te voren, zodat je tijd hebt voor je voorbereidingen en wij voor de onze.

Wil je binnen een week al vertrekken, neem dan contact met ons op. Als je al voorbereid bent (denk aan visa’s en evt. vaccinaties) dan is de kans groot dat wij je beklimming in deze korte tijd toch kunnen realiseren.