Om de Kilimanjaro te beklimmen zijn goede wandelschoenen belangrijk. Bij voorkeur zijn ze al ingelopen! Als je nog geen wandelschoenen hebt dan raden we je aan deze op tijd aan te schaffen en tijdens je voorbereiding te dragen zodat je ze goed inloopt.

Aankooptips

Hieronder hebben we een aantal aankooptips voor je op een rijtje gezet.

Categorie

Wandelschoenen zijn ingedeeld in de categoriën A t/m D. Wandelschoenen van categorie A, A/B (een tussencategorie) en categorie B zijn met name geschikt. De zolen van hogere categoriën zijn stugger waardoor je wandelcomfort inlevert.

Categorie A
De vrijetijds wandelschoenen voor het bos en tochten op goede wegen en paden (vierdaagse-schoen). Herkenbaar aan de buigzame zool.

Categorie B
De lichte berg- en trekkingschoen voor op goed aangelegde bergpaden en eenvoudige klettersteigen. De schoenen geven goede steun en bescherming aan de enkels bij tochten met matige bepakking. Herkenbaar aan de moeilijk buigzame zool.

Categorie C
De alpine-, trekking- en hooggebergte schoen voor tochten met zware bepakking over ruig terrein en buiten de paden. Deze schoenen zijn over het algemeen behoorlijk goed waterdicht. Herkenbaar aan de niet-buigzame zool (plankjes).

Categorie D
Stijgijzervaste schoen voor zwaardere bergtochten, ijstoeren, klimmen of expedities.

Pas je schoenen in de middag

Je voeten zetten in de loop van de dag altijd wat uit. Het beste pas je daarom schoenen in de middag.

Pasvorm

Misschien een open deur, maar de pasvorm is één van de belangrijkste eigenschappen van de wandelschoen. Probeer diverse merken en types en probeer ook altijd even een maatje kleiner of groter.

Waterdicht of afstotend

Veel wandelschoenen zijn tegenwoordig voorzien van een GoreTex membraam waardoor ze waterdicht worden. Leren schoenen zijn met ledervet waterdicht te maken. Op de Kilimanjaro kan het soms flink regenen, maar behalve dat is er niet een dringende reden om (voor deze tocht) persé waterdichte schoenen aan te schaffen. Waterafstotend is wel nodig.

Schoenhoogte

Wandelschoen zijn verkrijgbaar als lage, hoge of middelhoge variaties.
(Middel)hoge schoenen bieden meer steun aan de enkels en zijn gezien de hellingen aanbevolen boven lage schoenen.