Over het hoofd zien kunnen we hem niet met zijn 4.562 meter. Maar doordat de Kilimanjaro alle aandacht trekt, zouden we Mt. Meru bijna vergeten. Dit zou erg jammer zijn, Meru biedt namelijk een hele andere ervaring dan de Kilimanjaro.

Mt. Meru, een actieve vulkaan, biedt een grilligere omgeving. Er zijn geen gletchers, maar daarintegen wel veel wild (Meru staat midden in Arusha National Park).

Laat je niet misleiden door zijn lagere hoogte, Mt. Meru is wel iets, maar niet veel makkelijker te bedwingen dan zijn grote broer. Het is bij ons mogelijk om zowel Mt. Meru alswel Kilimanjaro te beklimmen. Buiten dat je zo nog meer uit je reis naar Tanzania haalt, acclimatiseer je je eveneens zeer goed voor de uiteindelijke klim naar Kilimanjaro’s ultieme doel, Uhuru Peak.

De statistieken: 2e hoogste berg van Tanzania, 10e hoogste berg van Afrika.

Route opties:
• 3 daagse klimVertrekdata & boeken
• 4 daagse klimVertrekdata & boeken

Dag-tot-dag

Dag 1

Na opgepikt te zijn bij je hotel rijden we naar de Momela gate voor het registratieproces. Na de registratie gaan we, samen met een ranger, het park in. Alhoewel er maar 1 route is naar de top, hebben we de eerste dag keuze uit twee paden die beide naar Miriakamba Huts leiden. Er is een langere en een kortere route.

Op de heenweg kan het beste het langere pad genomen worden zodat je op de terugweg, wanneer je meer uitgeput bent, het kortere pad kan nemen.

Het lange pad is voor een groot gedeelte een 4×4 weg, maar biedt een aantal leuke bezichtigingen, zoals de beroemde enorme gebogen vijgenboom en de Maio watervallen. Onderweg kan je o.a. bush-buck, franjeapen en ander wild zien. Aan het einde van de weg doorkruis je de krater savanne waar een veelvoud aan wild te zien is.

Bij aankomst in Miriakamba Huts serveren we een snack (popcorn, biscuits) en warme dranken. Even later wordt het diner opgediend.

Dag 2

Deze dag beginnen we met opnieuw in de krater savanne, gevolgd door een lange zig-zaggende beklimming door bossen en savannes. We zullen vandaag nog steeds begeleid worden door een ranger, want ook op deze hoogte is er nog steeds buffel en olifant aanwezig.

Na een uurtje of twee maken een lunchstop bij Mgongo Wa Tembo (de rug van de olifant). We zijn nu ongeveer halverwege onderweg naar de Saddle Huts, onze bestemming van vandaag.

Na aankomst in de Saddle Huts en wat op adem gekomen te zijn, maken we een kleine beklimming naar Little Meru (3.801m). Behalve dat dit een mooie wandeling is, is het ook zeer goed voor de acclimatisatie.

Dag 3

Rond middernacht wordt je gewekt door de gids. Er is een eenvoudig ontbijt en warme dranken.

Na het ontbijt zullen we de berg werkelijk gaan bedwingen. Op weg naar de top komen we eerst langs Rhino Point (3,882m) om even voor zonsopkomst aan te komen op Socialist Peak (4,562m). Je zult de zon zien opkomen over de Kilimanjaro. Een panorama die je nooit zal vergeten.

Na de nodige foto’s te hebben gemaakt bij het bord en de metalen vlag gaan we via dezelfde weg weer terug naar de Saddle Huts.

Na een korte rust genomen te hebben vervolgen we onze weg verder terug naar Miriakamba Huts. In Miriakamba wacht het ontbijt.

Diegenen die de Meru in 3 dagen beklimmen in plaats van 4, stoppen niet in Miriakamba, maar lopen het hele stuk terug naar de gate.

Dag 4

Na het ontbijt dalen we af naar Momela Gate, via de korte route.

Op het kortere, stijle, pad naar beneden wordt je onderweg getrakteerd op een fantastisch panorama over het Arusha National Park in de richting van de Momela Lakes.

Na de stijle afdaling doorkruisen we de Meru savanna, hier kan Afrikaanse buffel, giraffe, olifanten en ander typisch Afrikaans savanna wild gespot worden.

Er kan onderweg ook een bezoek gebracht worden aan de Tululusia waterval, welke op een korte afstand van het hoofdpad ligt.

Bij terugkomst bij Momela gate staat het vervoer al klaar om je terug te brengen naar je hotel waar een warme, heerlijke en welverdiende douche op je wacht.